Karol Ondriaš - voľby do Európskeho parlamentu, eurovoľby

O nás
Videogaléria Karola Ondriaša
Pýtali ste sa aktuálne otázky ohľadom volieb do Európskeho parlamentu
Online rozhovor s Karolom Ondriašom Tlačiť E-mail
Streda, 07 Jún 2006 22:30

Karol Ondriaš sa zúčastnil online rozhovoru pre denník Pravda. Na tomto mieste vám sprostredkujeme jeho odpovede.

 

Ing.Martin JURA - Vazeny pan Karol Ondrias, vy ako predstavitel KSS by ste chceli zrusit NATO, to NATO ktore ako celosvetova organizacia pomaha a dufam, ze pomahat aj bude, na celom svete s vojenskymi konfliktami. Chete aby znovu zacolo sialenstvo okolo ozbrojovania ako to bolo kedysi ked pri vlade boli vam podobny? Chcete znovu studenu vojnu? O co vam vo vasej strane ide? Je to len populizmus alebo tento zart skutocne myslite vazne? S pozdravom Ing.MArtin JURA.
( 07.06.2006 09:51 ) Myslíme si, že v súčasnej podobe NATO škodí bezpečnostnej situácii vo svete, lebo svojou agresívnou politikou vyvoláva reakciu v štátoch blízkeho a ďalekého východu. Sme za európsku bezpečnosť a sme za bezpečnosť všetkých krajín vo svete, a táto bezpečnosť musí byť organizovaná OSN a nie najsilnejšími kapitalistickými krajinami. Viete, že NATO vzniklo ako obranný pakt. V súčasnosti zmenilo doktrínu a môže zasahovať kdekoľvek vo svete, čo nie je v súlade s pôvodným štatútom NATO.

kim - Zdravim. Pan poslanec, stretavam Vas pravidelne v Bille na Dlhych Dieloch s plnym nakupnym kosikom. Co tak trochu skromnosti a ucty voci Vasim socialne odkazanym volicom. Dufam, ze sa nedostanete do NR SR. Pekny den
( 07.06.2006 09:52 ) Každý týždeň s rodinou nakupujeme v sobotu na celý týždeň. Myslím, že to robí väčšina občanov Slovenska. Váš názor, že sa nedostaneme do Národnej rady, je podobný, ako názor zahraničných kapitalistov, ktorí ovládajú Slovensko, ktorí ekonomicky, politicky a duchovne ovládajú Slovensko.

achmed - Dobry den, je malo pravdepodobne, ze KSS ziska v tohtorocnych volbach viac poslaneckych mandatov, ako ma teraz, takze opat nebude moct vyznamne zasiahnut do politickeho diania, najma ked s nou ine strany nechcu spolupracovat. Ako si v takejto situacii viete predstavit plnenie vasich politickych cielov? Alebo inak sa spytam - viete povedat aspon tri veci, ktore KSS v parlamente v tomto obdobi uspesne presadila?
( 07.06.2006 09:55 ) Pravdepodobne viete, že mnohé zákony Národnej rady prešli len dvomi alebo tromi hlasmi, alebo neprešli dvomi, jedným alebo tromi hlasmi. To znamená, že prakticky z toho vyplýva, že keď sa deväť poslancov KSS pridalo za, tak zákon bol schválený a keď boli proti, tak zákon bol neschválený. Aj deväť poslancov je jazýčkom na váhach. Takto sa nám podarilo zabrániť spoplatneniu školstva, prijatiu nového volebného zákona a presadili sme mnohé pozmeňovacie návrhy, ktoré vylepšili sociálnu situáciu občanov na Slovensku. Takže názor, že deväť hlasov v NR SR je bezvýznamných, je nesprávny, dokonca aj jeden alebo dva hlasy majú význam.

rudie - Dobry den. Chcem sa Vas spytat: Nemyslite si, ze pri sucasnom postaveni KSS v politike, teda ked ani jedna relevantna strana nechce po volbach spolupracovat s KSS, Vase preferencie su na prahu zvolitelnosti do parlamentu, by bola potrebna progresnejsia politika a samozrejme predvolebna kampan? Pretoze napr. mnoho ludi, ktori sa nezaujimaju o politiku ani nevie, kto su clenovia KSS, obcas dokonca ani kto je predseda. Mne osobne to skor pripada ako vyckavanie na 5% a zaistenie si miesta v parlamente od ludi zijucich v nostalgii. A nemyslite si, ze KSS by skor potrebovala obmenit a omladit stranicky UV.
( 07.06.2006 10:00 ) V KSS ako v každej organizácii a v politických stranách prebieha normálne omladenie na všetkých úrovniach. Môžme diskutovať o tom, či to omladenie by malo byť rýchlejšie alebo pomalšie. Dotknem sa názoru, že iné relevantné strany nechcú spolupracovať s KSS. Myslím si, že je na to viacero dôvodov a poviem jeden. Podľa oficiálnej správy Dzurindovej vlády majetok na Slovensku bol sprivatizovaný za 29 percent účtovnej hodnoty. Teda 71 percent sprivatizovaného majetku bola ukradnutá. Poslanci za KSS podali v NR SR návrh zákona na prešetrenie privatizácie, kde by sa zistilo, kto tento majetok získal a samozrejme by ho musel vrátiť štátu. Ďalej vieme, že niekto získal úvery za sto miliárd, ktoré nevrátil. Treba prešetriť, kde išli peniaze z nebankových subjektov. A toto je niečo, čo KSS vo svojom programe chce presadiť. My predpokladáme, že ostatné politické strany sa boja riešiť tieto otázky a preto s nami nechcú spolupracovať, lebo my by sme vyžadovali vyriešiť túto otázku. Čo sa týka progresívnejšej politiky a predvolebnej kampane, vždy sa to dá zlepšiť, ale musíte si uvedomiť, že my nemáme sponzorov, nemáme za sebou privatizérov, nemáme za sebou zahraničný kapitál. Veľmi ťažko sa konkuruje, keď máte na kampať 3,5 milióna a konkurencia sto miliónov.

btb - Zdravim ! Mate Akvarko ?
( 07.06.2006 10:01 ) Nemám, ja rád pozorujem živú prírodu voľnú od rána do večera a často pozorujem aj ľudí ako súčasť tejto živej prírody.

Holub - Pan Ondrias, nie je skoda tak vzdelaneho cloveka v KSS - a v parlamente ?
( 07.06.2006 10:02 ) Ja so svojim vzdelaním som si uvedomil, že na Slovensku pravica drtí ľavicu a výsledkom toho je zlá ekonomická aj sociálna situácia väčšiny občanov Slovenska. Preto som sa rozhodol, že aj so svojim vzdelaním pomôžem ľavici aspoň vyrovnať tieto disproporcie. Som hrdý, že som členom KSS, dokonca podpredsedom. Chcem dať svoje vedomosti a vzdelanie, aby ľavica na Slovensku prevládla a aby ukázala úspech vyjadrený v spokojnosti občanov Slovenska.

Rypko - Vas sa da snad len spytat, ze naco este je KSC. Socialna demokracia ja na mieste, ale komunisti su uplne NANIC.
( 07.06.2006 10:08 ) Začnem širšie. Budem hovoriť jazykom veľmi jednoduchým. HDP Slovenska v roku 2005 bol v reálnych cenách o 36 percent vyšší ako za socializmu. Ale v roku 2005 reálne mzdy nedosiahli úroveň socializmu a dokonca reálne dôchodky boli o 20 percent nižšie ako za socializmu. Z toho sa dá jednoducho vypočítať, že v roku 2005 zo Slovenska zmizlo 518 miliárd. Keď to poviem jednoducho, Slovensko v roku 2005 platilo do zahraničia kolonizačnú dávku 1,4 miliardy korún denne. Teraz vám poviem, koľko zarábali v roku 2005 dolároví miliardári. Každý dolárový miliardár, je ich okolo 800, zarábal v roku 2005 priemerne 1,2 milióna dolárov denne. V roku 2005 osemsto dolárových miliardárov zarobilo toľko peňazí, koľko vyrobilo produkcie v bývalom socialistickom bloku 160 miliónov ľudí. V podobných kalkuláciach by som mohol hovoriť hodinu. Aby som to uzavrel, KSS je tu preto, aby zmenila tento systém, ktorý ja nazývam "moderným otroctvom". To, že ročne zomrie v kapitalistických krajinách 4,6 milióna detí do 5 rokov, to nikoho vo svete nezaujíma, ale nejaké znárodňovanie komunistami alebo posilňovanie úlohy štátu, to sa atakuje zo strany pravice každý deň. Dôvod je jednoduchý, filozofia marxizmu a komunistickej strany vo svete sú jediné, ktoré sa snažia tento nerovnovážny stav vo svete, vykorisťovanie vo svete zmeniť. A preto je tu aj KSS a preto aj ja som členom KSS.

Bedár - Cesky komunisti stratili, neobavate sa, ze aj vy pridete o svojich volicov ?
( 07.06.2006 10:09 ) Neobávame sa, v Česku nastal fenomén súboja dvoch veľkých strán, ODS a ČSSD, takže občania sa menej zaujímali o ostatné strany a začali sa prikláňať buď k jednej alebo druhej strane. Podobný fenomén voličov prikláňania sa k jednej alebo druhej najsilnejšej strane bol v súčasnosti vo voľbách na Ukrajine alebo v Maďarsku. Pretože na Slovensku máme viac strán, ako dve hlavné, neobávame sa českého fenoménu.

Ujo - Co tak vymenit predsedu ? Sevc vám robí hanbu.
( 07.06.2006 10:11 ) KSS je založená na demokratických princípoch. Náš predseda, súdruh Ševc bol legitímne zvolený na zjazde podľa stanov KSS. Nový predseda KSS bude volený na ďalšom zjazde demokratickou cestou a budú ho voliť delegáti KSS z celého Slovenska.

mucha puk - Čo nové môže ešte KSS do verejného života priniesť? Máte nejaké riešenia na problémy zdravotníctva, školstva a práce súdov?
( 07.06.2006 10:19 ) Problémy spoločnosti na Slovensku sa dajú riešiť. Ako som už uviedol, hrubý domáci produkt Slovenska v stálych cenách je o 36 ercent vyšší ako bolo za socializmu. Keď za socializmu bolo možné z nižieho HDP financovať školstvo, zdravotníctvo, dôchodky, opravu ciest, dotovať potraviny, teplo, je paradoxné, že vyrobíme viac produkcie a nie sú na to peniaze. To je hlavná otázku, ktorú trebe vyriešiť, ako sa prerozdeľujú zisky z produkcie. Z iného prerozdelenia zisku bude jednoducho riešiť problémy zdravotníctva, školstva. Čo sa týka korupcie, základom korupcie je neobmedzené súkromné vlastníctvo, kde použijem známu frázu, že každý je skorumpovateľný, je to len otázka peňazí. Pri posilnení úlohy štátu, pri posilnení majetku štátu a moci štátu a obmedzení moci peňazí u súkromníkov, automaticky bude dochádzať k zníženiu korupcie. V NR SR sme podali niekoľkokrát zákon o znížení korupcie, napr. žiadali sme zrušenie tichých spoločností v podnikoch, čo však neprešlo zásluhou poslancov koalície. KSS chce do verejného života priniesť sociálne spravodlivejšiu spoločnosť, spoločnosť, kde nebudú rozhodovať peniaze, kde nebudú rozhodovať zahraniční investori, spoločnosť bez kriminality, narkománie, vrážd, tak ako to už dokázala počas socializmu. My vieme, že z HDP, ktorý máme, po dobrom rozdelení ziskov, je možné budovať prosperitu Slovenska a hlavne sa budeme sústreďovť na vzdelanie, um našich ľudí a nebudeme vyzdvihovať pomoc a poradcov zo zahraničia.

Komunista - Odkial pochadzate pán Ondriaš ???
( 07.06.2006 10:21 ) Narodil som sa v Opatovciach, základnú školu som absolvoval v Žitavanoch, mladý vek som prežil v Zlatých Moravciach, v súčasnosti chodím k rodičom do Žitavian a pritom je to stále ten istý dom, tá istá ulica, takže takto sa menili v priebehu 50. rokov názvy môjho rodiska.

Martin - Pán Ondriaš, pred rokom 89 ste v KSS neboli, co vas motivovalo po 89 ?
( 07.06.2006 10:25 ) Za socializmu v roku 1988 som nastúpil postdoktorálny študijný pobyt na univerzite v Connecticute, v USA. Tam som sa vlastne prvýkrát začal zaujímať vážnejšie, čo je to socializmus a čo kapitalizmus. Videl som tam, ako 36-ročný, prvýkrát žobráka, prvýkrát bezdomovca a prvýkrát som videl, ako ľudia vyberajú odpadky z košov. Porovnávaním kapitalizmu najbohatšej krajine a socialistické Československo som sa rozhodol, že začnem sa zaujímať o KSS a v roku 2000 som do nej vstúpil. Druhým dôvodom bolo, že keď som sa vrátil z USA, zistil som, že "medzinárodní lúpežníci" (ja ich tak v duchu volám) po roku 1990 začali rabovať Slovensko. Pretože som chcel pomôcť nejako Slovensku, vstúpil som do KSS, kde je jediná možnosť prezentovať diametrálne iné názory ako strany, ktoré preferujú kapitalizmus, ktoré niekedy aj hovoria, že chcú kapitalizmus s ľudskou tvárou.

Ing.Martin Jura - Pan Ondrias, aj u nas funguje policajny zbor ...on ma prava a povinnosti. Ja si myslim ze niekto musi robit policajta aj vo svete....a pozrite sa ako postupuje zdlhavo OSN voci Iranu...ja niesom za tiadne vojny a podobne ale naco je Iranu atomova bomba? Preco Iran nechce pustit do krajiny inspektorov? Je normalne aby nejaky stat chcel robit zlo a skryval sa za vyrobu elektriny? Preco Iran odmietol mierove riesenie z dielne EU? Ponukali miu reaktor na vyrobu elektriny po ktorej tak bazi. Kde je OSN preco neintervenuje? Myslite ze toto je spravne? Pan ondrias skuste povedat co chcete urobit prenas obycajnych ludi?
( 07.06.2006 10:33 ) Praktická činnosť OSN je často obmedzovaná práve politikou USA, ktorá si často vyhradzuje právo, aké má OSN. Predpokladám, že Irán sa rozhodol vyrobiť jadrové zbrane po skúsenosti Iraku, kde Irak povolil inšpektorom všetko, dokonca prehľadali aj súkromné byty Saddáma Husajna, aj tak si nepomohol a Američania ho nelegálne napadli, aby sa zmocnili druhých najväčších zásob ropy vo svete. Irán má druhé najväčšie zásoby plynu vo svete. Predpokladá sa, že po rope bude plyn zlatá surovina, preto sa medzinárodné korporácie rozhodli tento plyn získať. Irán si uvedomil, že má len jedinú šancu, ako si uchrániť druhé najväčšie zásoby plynu vo svete a to brániť sa jadrovými zbraňami. Trošku odbočím, táto situácia sa dá riešiť veľmi jednoducho, všetky jadrové mocnosti sa rozhodnú zbaviť jadrových zbraní a vtedy bude pokoj vo svete. V súčasnosti mi to pripomína situáciu, keď na divokom západe v malej osade mali dvaja ľudia pušky a ostatní mali len kyjaky. Títo dvaja mohli terorizovať celú osadu, kým si niekto iný nekúpil pušku. Pre vás, obyčajných ľudí, chceme urobiť to, čo komunisti urobili za 40 rokov socializmu. Každý mal prácu, každý mal kde bývať, zdravotníctvo, školstvo bolo zadarmo, nikto sa nebál, že ho na ulici zavraždia, rodičia sa nebáli, že sa ich deti stanú narkomanmi a opakujem, išlo to urobiť z HDP, ktorý bol o tretinu nižší ako v súčasnosti. Pre vás obyčajných ľudí sme už v NR SR predložili niekoľko zákonov: progresívnu daň z príjmu, to znamená, že milionári budú platiť vyššiu daň ako chudobní a tieto peniaze sa budú rozdeľovať sociálne slabým. Navrhli sme zákon o znížení sadzby DPH na potraviny, na lieky, zdravotné pomôcky. Samozrejme v prerozdelení peňazí bude potrebné zvýšiť aj dôchodky a predpokladáme, že musia byť zvýšené aspoň o dvadsať percent, aby sa zabezpečil dôstojný život aj týchto občanov.

Kristian - Vstupili by ste aj do vlady s KDH ?
( 07.06.2006 10:33 ) Keby KDH malo vládny program, ktorý by bol v súlade s našim programom, tak sme ochotný vstúpiť s kýmkoľvek, obávam sa však, že program KDH nikdy taký nebude.

Due to high ping - Dobry den, pan Ondrias. Rad by som sa Vas opytal, preco chcete vyssimi danovymi sadzbami trestat sikovnych ludi. Ludi, ktori zarabaju nad 1 milion Sk rocne, je len par tisic. Vyssia dan prinesie len niekolko desiatok milionov korun. Z hladiska celkoveho rozpoctu je to bezvyznamna suma. Z toho mi vyplyva, ze ste stavili iba na obycajnu ludsku zavist. Nezda sa Vam?
( 07.06.2006 10:36 ) Na ľudskú závisť sme nestavili, progresívna daň z príjmu fyzických a právnických osôb je štandardne použitá vo väčšine vyspelých krajinách, čoho výsledkom je vysoká alebo vyššia životná úroveň všetkých občanov. Daň z príjmu fyzických a právnických osôb, zdaňovanie dividend, prinesie do rozpočtu oveľa viac peňazí, ako ste uviedli. Ale hlavne treba zistiť, prečo zvyšovanie produkcie na Slovensku sa neodráža na zvyšovaní životnej úrovne 70 percent občanov SR.

Karol Danis - Mate skvele knihy! Chcem sa Vas spytat preco ste ich nechali bez naroku na honorar na stiahnutie na svojej stranke www.ondrias.sk? A ci si myslite ze sa buduje aj nova mlada generacia komunistov alebo komunisti zhynu?
( 07.06.2006 10:40 ) Knihy, ktoré som napísal, som písal pre bežných ľudí, vydal som na vlastné náklady, väčšinu kníh som rozdal a pretože som ich nemohol dostať do distribučnej siete, sú zadarmo k stiahnutiu na mojej internetovej stranke www.ondrias.sk. Som rád, že ľudia čítajú aj knihy tohto typu. Do KSS prichádza veľa mladých ľudí, nová generácia komunistov sa buduje, čomu som rád a verím, že budú lepší ako sme my, lebo filozofia a túžba po sociálne spravodlivej spoločnosti bude stále rezonovať a preto verím, že komunistické a robotnícke strany vo svete, ktorých je asi 180, budú hrať rozhodujúcu úlohu v budúcnosti a môžem povedať slovami klasika, nikdy nezahynú.

Maroš - Dobrý deň pán poslanec. Viete sa vyrovnať s pocitom že hnusný západný kapitalistický štýl života a ľudské hodnoty prenikli do našej krasnej nepoškvrnenej krajiny a zmocnili sa ľudí? Zmenil sa Váš život k lepšiemu alebo k horšiemu po príchode kapitalizmu?
( 07.06.2006 10:44 ) Stále mám pocit, že som sa narodil na šťastnej planéte a každé ráno, keď vidím vychádzať slnko, sa veľmi poteším. Čo sa týka otázky, či život po nástupe kapitalizmu, je horší alebo lepší, o tom vydala správu OSN (Transition 1999). V tejto správe sa hovorí, že po nástupe kapitalizmu v roku 1990 v bývalom socialistickom bloku zomrelo 9,7 milióna ľudí, bola to vlastne genocída východoeurópanov kapitalizmom - demokraciou. Okrem toho, v bývalých socialistických krajinách každé tretie dieťa žije v chudobe, máme státisíce narkomanov, státisíce chorých na AIDS a len v Rusku žije v kanáloch milión detí. Keby som mal toto porovnať so socializmom, tak socializmus v týchto krajinách bol zázrakom rozvoja ekonomiky, kultúry, vzdelania a nebojím sa povedať aj dodržiavania ľudských práv. Toto hovorí správa OSN.

Pelo - Pán Ondriáš, prečo by mali ľudia voliť socializmus, ked je väčšina sveta demokratická?
( 07.06.2006 10:47 ) Väčšina sveta je demokratická a ja vám poviem výsledok tejto demokracie. Na svete je 50 bohatých krajín, kde žije asi miliarda ľudí, druhá miliarda si žije tak priemerne a 4,3 miliardy chudobných. Bohatí stále bohatnú a chudobní ostávajú chudobnými. USA ako najdemokratickejšia krajina po 2. svetovej vojne vojensky intervenovala v 40 štátoch sveta, kde následkom tejto intervencie prišlo o život asi 6 až 16 miliónov ľudí. V súčasnosti je technika tak vyspelá, že by stačilo pracovať tri dni do týždňa, keby výsledkom produkcie mali byť len tie produkty, ktoré potrebujeme. Pretože systém demokracie zabezpečil, že z každého produktu platíme kolonizačnú dávku, tak snahou kapitalizmu je, aby sme produkovali čo najviac. Poviem to na príklade: snahou kapitalistickej demokracie je, aby ste si každý týždeň kúpili tenisky a hodili ich do koša.

abece - Dobry den pan poslanec, 1;ktora politicka strana je vam programovo najblizsia?2;cital som nejake veci od vas, chystate sa v najblizsej dobe nieco nove ponuknut na pultoch knihkupectiev?
( 07.06.2006 10:49 ) Sympatická je tá politická strana, ktorej program sa najviac blíži nášmu programu. Bohužiaľ, programy iných strán sú dosť vzdialené. My chceme zmeniť svet k lepšiemu a v dlhodobej perspektíve k socializmu. Myslíme si, že kapitalizmus už prekonal svoj zenit a dostáva celý svet do problémov. Čo sa týka publikovania, nerád prezrádzam, čo píšem, môžem len to povedať, že píšem knihu v angličtine pre medzinárodné komunistické a robotnícke hnutie.

rudie - Dakujem za vycerpavajucu odpoved. No napr. v CR hrala KSCM dost vyraznu ulohu, ci uz v predchadzajucom volebnom obdobi, alebo pri volbe prezidenta CR, kedy dokonca podporila kandidata ODS-teda pre Vas kapitalistickej strany. Chcem sa teda spytat v com je najvacsi rozdiel medzi Vasou politikou KSS a politikou KSCM, kedze da sa povedat, ze vychadzate z rovnakeho, ci uz ideologickeho, ale aj narodnostneho (spolocny stat pocas 40 rokov totality) zakladu.
( 07.06.2006 10:52 ) Najskôr sa dotknem totality. Je zaujímavé, že keď si prečítate volebné programy súčasných politických strán, všetci sa snažia dosiahnuť parametre spoločnosti, ktoré dosiahli komunisti počas socializmu. Poviem príklad: chcú lacné byty pre rodiny, chcú odstrániť nezamestnanosť, odstrániť kriminalitu, korupciu, chcú pridať dôchodcom, aby sa mali lepšie, chcú podporiť školstvo, zdravotníctvo a kultúru. Toto všetko už komunisti dosiahli. Neviem potom, čo je totalita. Chcete povedať, že programy všetkých strán vedú k totalite? V dlhodobej perspektíve cieľ KSČM a KSS je ten istý. Každá strana má inú vnútornú situáciu v štáte a každá strana sa blíži k tomuto cieľu trošku inými cestami.

zdeno - myslím,že boom KSS už bol a skončil,prečo sa tlačíte tam,kde už je úplne iná situácia a strany,volebný program slabý a neosloviteľný väčšinu súdnych ľudí,nehovoriac o tom,že mladá generácia vidí KSS iba ako recesiu?
( 07.06.2006 10:55 ) Myslím, že sa mýlite, práveže situácia vo svete je taká, že ľavicové hnutie sa začína posilňovať. Možno ste zabudli, že najúspešnejšou krajinou vo svete posledných 20 rokov je komunistická Čína, tzn, že každý 5. obyvateľ žije v komunistickej krajine. Keď pred pár mesiacmi najvyšší predstavitelia komunistickej strany Číny navštívili Slovensko, naša pravicová vláda stála pred nimi v pozore. Americkí ekonómovia predpokladajú, že v roku 2020 ekonomika komunistickej Číny bude silnejšia ako ekonomika USA. Keď v roku 2020 navštívia najväčší predstavitelia komunistickej strany Číny Slovensko, tak je možné, že akákoľvek vláda, ktorá tu bude vládnuť, sa bude hrdo hlásiť k socializmu. Čo sa týka mladej generácie, choďte do Talianska, Francúzska a štátov Latinskej Ameriky a nájdete tam veľkú väčšinu mladých ľudí, ktorí sa hlásia k ľavici.

Rizman - Pán Odriaš, aký je Váš postoj k problematike geneticky modifikovanych organizmov a ich zavadzania do SR?
( 07.06.2006 10:57 ) Problematika geneticky modifikovaných organizmov je vážnejšia ako sa prezentuje. Doteraz sa nevie posúdiť, ako geneticky modifikované organizmy budú pôsobiť v prírode ako cudzí element v dlhodobom horizonte. Nevie sa presne, ako tieto geneticky modifikované organizmy budú ďalej samostatne geneticky mutovať. Je to téma na dlhú diskusiu a nie je čas ju rozvádzať.

citatel - chcem sa opytat preco dookola sa tocite len vy a uzka skupinka top-ludi na kandidatkach v mediach etc. (podobne ako aj v inych stranach) .... a neposielate napr. do diskusii na dane temy - ekonomika (povedzme kontra miklos), pravo - (napr. kontra lipsic) nejakych vlastnych ludi - teda odbornikov z vasej strany pre tu ktoru konkretnu oblast ....(neverim ze ich nemate) namiesto toho si tam sadnete vy alebo ten sevc... a hoci zrejme nemate absolutne ponatia veselo diskutujete doslova o vsetkom ako vsevedkovia.... (na kandidatke mate x dalsich ludi - a v zivote som ich nevidel v TV alebo podobne) a potom to aj vyzera ako kaleraby vsetko co poviete ..... musim podoknut ze podla mojho nazoru komunisti v cechach su daleko normalnejsi a aj tie diskusie vyzeraju normalnejsie ..... nerozhodnuty volic - snad volic ..... tak len tolko .... hlas asi nedostanete odo mna - ale aj tak ma zaujima co na vyssie uvedene prezentujete za nazor.....
( 07.06.2006 10:59 ) Keď tu vládla KSS, mala odborníkov a vynikajúcich odborníkov na všetko. Dokázala postaviť VSŽ Košice, Slovnaft, atómovú elektráreň a tak ďalej. Na Slovensku je veľa múdrych a vzdelaných ľudí, ktorí by to dokázali aj teraz, len treba mať vedúcu silu, ktorá im to umožní a netreba sa spoliehať len na zahraničných investorov, ktorí nás len poučujú a hľadajú ako zobrať najviac zisku.

Rizman - Pán poslanec, ste vo vybore pre životné prostredie, čo považujete za priority pre budúce obdobie z pohšadu ochrany a tvorby ŽP?
( 07.06.2006 11:02 ) Životné prostredie, to znamená nekontaminovaný vzduch, rieky, potraviny, by malo byť zakotvené v základných ľudských právach OSN podobne ako právo na dôstojný život. Škody, ktoré drancovanie prírody prinieslo, už možno sú ireverzibilné. Na Slovensku by mali byť povolené len technológie, ktoré zabezpečujú kvalitu vzduchu, prírody, riek a dokonca technológie, ktoré zabezpečujú, že potraviny nebudú kontaminované umelými látkami. Údaj, ktorý si pamätám je, že za rok obyvateľ Slovenska v potravinách skonzumuje okolo 5 kg cudzích látok, ktoré tam dodali potravinárske firmy, aby zabezpečili, že potravina vydrží napr. dva roky v sklade. Výsledkom je zvýšený počet alergií a rôznych chronických ochorení. Toto treba odstrániť a regulovať.

Rizman - Aký je Váš postoj k dostavbe JE Mochovce?
( 07.06.2006 11:03 ) Sme samozrejme za dostavbu Mochoviec. Ale sme za to, aby Mochovce patrili štátu a nie cudzej súkromnej firme. Sme proti odstaveniu dvoch reaktorov v Jaslovských Bohuniciach, považujeme to za nešťastný krok zo strany EÚ, len tieto dva reaktory by priniesli asi viac ako 100 miliárd korún, keby pracovali ďalších dvadsať rokov, čo je ich bezpečnostná životnosť.

Pepe - Dobry den. Povazujete desiatky milionov obeti v krajinach ako ZSSR, Cina, Vietnam, Kambodza za obete komunizmu???Ak nie, tak preco?Ak ano, tak preco k tomu doslo?
( 07.06.2006 11:07 ) Otázka je na dlhú diskusiu. Zhruba keď porovnáme obete kapitalizmu a obete socializmu, počet obetí socializmu je len okolo 5 percent obetí kapitalizmu. Nemám čas to rozvádzať. Napríklad USA v 60. rokoch tri roky bombardovali Kambodžu, nevinných občanov, zhodili tam viac bômb ako počas 2. svetovej vojny na Japonsko. Celú východnú oblasť Kambodže zrovnali so zemou. Bol to obrovský zločin kapitalizmu a konkrétne sa vie, ktorý ľudia by mali byť v Norimbergu za tento zločin súdení. Súčasná totalita demokracie zabezpečila, že o týchto zločinoch sa nehovorí a hovorí sa o zločinoch červených Kmérov, ktorí vznikli ako reakcia na bombardovanie v Kambodži, kde vodcov Červených Kmérov podporovali aj po ich ústupe do džungle, podporovali ich veľvyslanca OSN a dokonca podporili aj miesto Červených Kmérov vo vláde v Kambodži. Podobne by som mohol opísať asi 40 zločinov totalitnej demokracie.

Oleg - Co si vy ako mimoriadne vzdelany clovek myslite o blondinkach v NR SR ?
( 07.06.2006 11:08 ) Všetko najlepšie, podobne ako o brunetkách, čiernovláskach a dokonca ženy so všetkými farbami vlasov, nevylučujúc zelenú a modrú. Dúfam, že v najbližšom čase bude letieť krvavočervená.

Dartaňan - Co sa vam pred rokom 89 nepacilo ?
( 07.06.2006 11:09 ) Nepáčilo sa mi obmedzovanie individuálnej slobody, zákaz cestovania, nepáčilo sa mi to, že bola obmedzená určitá podnikavoasť ľudí. Toto bolo nesprávne, i keď studená vojna a železná opona k tomu prispeli veľkou mierou.

Hanka - Aky je vas postoj k interupciam ?
( 07.06.2006 11:10 ) O interrupcii má rozhodnúť žena a do toho by sa jej nemal nikto starať. Podobne ako mne, keby mali odrezať ruku, bol by som nerád, keby to bolo niekde uzákonené, o tom by som mal rozhodnúť ja sám.

- Pán Ondriaš nemyslite si že vaša strana by nebola schopná získať aj viac voličov. Veď predsa súčasná vláda je vláda zlodejov a treba voči nim ráznu opozíciu. Myslim že týmto postupom by ste mali minimálne tolko percent ako vaši kolegovia v KSČM?
( 07.06.2006 11:11 ) To, že majetok bol rozkradnutý, to hovoríme všade, kde môžme, bohužiaľ, médiá nevlastníme my, ale niekto iný. Predanie a rozkradnutie nášho spoločného majetku väčšinou do zahraničia považujeme za zločin na občanoch Slovenska.

Juan - Suhlasite s legalizaciou marihuany?
( 07.06.2006 11:12 ) Samozrejme, že nesúhlasím, ako vedecký pracovník viem, že každý človek má v mozgu rôzne prirodzené drogy, ktoré ho robia šťastným, ktoré ho nútia rozmýšľať, nútia ho ľúbiť deti a toto sú drogy, ktoré máme využívať. Veda hovorí, že nahrážka nejakých exogénnych drog je súčasťou úpadku individuálnej kultúry.

J.Z. - Dobrý deň, chcem sa spýtať, že ak by sa náhodou stalo, že by vás oslovila niektorá strana k povolebnej spolupráci, s ktorou by ste spolupracovali a s ktorou nie a prečo. Inak hoci KSS voliť nebudem, máte ako strana moje sympatie. Nech sa darí...
( 07.06.2006 11:14 ) Už som odpovedal, že spolupracovať budeme so stranami, ktoré budú mať program, ktorý je v súlade s našim programom, alebo s programovým vyhlásením koalície, keď toto programové vyhlásenie, bude v súlade s našim programom. Zatiaľ to nepovažujem za pravdepodobné. V NR SR budeme podporovať každý zákon bez ohľadu na to, ktorá strana ho podá, keď bude v súlade s našim programom a keď pomôže občanom Slovenska. Podobne sme to robili aj v tomto volebnom období.

sklamany - p. Ondrias, mohli by ste citatelom objasnit Vas zahadny raketovy nastup do vyskoje politiky. Ved Vasou kandidaturou za poslanca boli porusene vsetky zasady a stanovy strany. Zainteresovani vedia,ze Columbijska univerzita v USA, a vy ju tak casto a rad navstevujete, je liahnou zahranicnych agentov CIA. A prave pojednejnavsteve ste dostali vnuknutie vstupit do KSS... Nemyslite si,ze vdaka Vam a podobnym kadrom ako Arvay straca strana doveryhodnost a hlasy? Strucne -nie ste po Arvayovi druha blcha v kozuchu ?
( 07.06.2006 11:16 ) Že som agentom CIA som bol obvinený už viackrát a som si na to spomenul, keď tento rok bola výmena preukazova KSS a moje číslo preukazu KSS je 008. Škoda, že som si nevybavil, aby som mal číslo 007. Raketový nástup v KSS znamená, že KSS, keď má odborníkov, tak im umožní sa podieľať na riadení strany, nie ako v iných stranách, že raketový nástup majú ľudia, ktorí majú za sebou kapitál, z ktorého môže mať strana osoh.

Milos - Sudruh Ondrias, kedy sa KSS ospravedlni za ostnate draty na hraniciach, za prenasledovanie a tyranie za nazor iny ako si predstavovala KSC, za zoologicku klietku bez moznosti slobodneho pohybu, za politicke procesy, za totalne potlacanie ineho politickeho nazoru, atd. a hlavne za r. 1968.
( 07.06.2006 12:35 ) Odpoviem trošku obšírnejšie, za vojnového Slovenského štátu klérofašistický režim poslal na smrť 72-tisíc Židov, 24-tisíc Rómov. V čase od roku 1945-1948 v kapitalistickom Československu podľa údajov Nemecka bolo zabitých 300-tisíc Nemcov. V tomto období bolo na Slovensku okolo 40 koncentračných táborov. Podľa súčasného výskumu historického ústavu Českej akadémie vied za socializmu následkom vlády komunistov zahynulo okolo 300 ľudí. Po roku 1990 zvýšením počtu vrážd, počet ľudí, ktorí boli zavraždení, ktorí zomreli v dôsledku sociálnej biedy na ulici alebo na smetisku, počet ľudí, ktorí zamrzli, ktorí zomreli na predávkovanie drogami alebo ktorí sa jednoducho stratili možno rozpustení v kyseline sírovej je okolo 4-tisíc. A to už nehovorím o desiatkách tisícok narkomanov, bezdomovcov a ľudí, ktorí žijú nedôstojným životom a bohužiaľ na úrovni zvierať. To je výsledok prevratu 1989. Teraz to zosumarizujem. Ja si myslím, že číslo 94-tisíc klérofašistického režimu, že 300-tisíc obetí kapitalistického režimu 1945-1948, súčasného kapitalistického režimu 4-tisíc obetí je oveľa vyššie, ako skutočné a vymyslené obete komunizmu. Keď si zoberiete Chartu ľudských práv, tak v porovnaní socializmu so súčasným kapitalizmom vyplýva, že socializmu bol nielen zázrak rozvoja ekonomiky Slovenska, vzdelania, kultúry, vedy, ale aj dodržiavanie ľudských práv v porovnaní s tým, čo žijeme teraz. Toto hovoria fakty.

Redakcia Pravda.sk ďakuje Karolovi Ondriašovi za online rozhovor a vám za vaše otázky.
Komentárov
Vyhľadávanie
Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anketa

Ste za znárodnenie strategického majetku?
 

Externé odkazy